Kokos doceniany jest od wieków. Stosowany jest w gastronomii, przemyśle, upiększaniu. W wielu kulturach uważany jest za roślinę, która jest źródłem zdrowia i piękna. Serwowany jest świeży lub jako składnik potraw gotowanych.
Kokos kojarzy się z lekkością i luksusem. Ze śnieżnobiałego owocu powstaje mleko kokosowe, które dodaje się do sosów, zup, mięsa albo jako składnik owsianki czy zdrowych koktajli odchudzających. Jest ono lekkostrawne, zawiera witaminy i minerały. Pomocna na pragnienie, Woda kokosowa obniża ciśnienie i redukuje stres.
Z wnętrza kokosa powstaje mąka kokosowa. Ma dużą zawartość błonnika i białka z małą zawartością węglowodanów. Można wykorzystać ją do pieczenia ciasteczek. Z kokosa powstaje olej kokosowy, wykorzystywany w smażeniu, pieczeniu albo w kosmetyce. W kosmetyce i przemyśle sprawdza się węgiel kokosowy, który działa oczyszczająco.